160*600 sol
Sitenin sağ 160 600

Saathane Meydanı ve Saat Kulesi

GÜNDEM (İHA) - İhlas Haber Ajansı | 09.03.2019 - 09:43, Güncelleme: 29.12.2022 - 15:16
 

Saathane Meydanı ve Saat Kulesi

Samsun'un sembollerinden olan Saathane Meydanı'ndaki Saat Kulesi'nin tarihi geçmişini biliyor musunuz? Sizler için haberimizde derledik:
Samsun'un tarih kokan mekanlarından biri olan Saathane Meydanı, Samsun'da ticaretin kalbidir. Saathane Meydanı ve çevresindeki tarihi yaşatan sokaklarda esnaf ahalisi yıllardır Samsun'da faaliyetlerini yürütmektedir. Balıkçılar, manavlar, kasaplar, baharatçılar, toptan ve perakendeciler, ticari taksiciler, lokantalar ve saymakla bitmeyen türden işle uğraşan esnaf sayesinde Saathane Meydanı, Samsun'un en işlek ve uğrak mekanlarından biridir. Bu ekonomik hareketliliğin yanısıra tarihi yaşatan önemli yapılar da bu çevrede bulunur. Meydana ismini verense bir asrı devirmiş, nice olaylar yaşamış tarihi saat kulesidir:      Saat Kulesi, Sultan Abdülhamit, tahta çıkışının yirmi beşinci yıldönümü nedeniyle valilere talimatname gönderir. Gönderilen talimatname ile, her yere saat kuleleri yapılmasını emreder ve 1886 yılında ise Samsun İskele Meydanı'nda bir saat kulesini yaptırır. Abdülhamit tarafından Belçika asıllı Fransız bir mühendise yaptırılan saat kulesi, bulunduğu meydana da adını vermiştir. Önceleri bu meydanın adı Trabzon Vilayet Salnameleri'nde İskele Caddesi ya da Meyve Pazarı olarak geçmekteydi. Saat Kulesi'nin zamanı göstermesi yanında yangın ve gözetleme kulesi olarak da kullanılmıştır. Saat Kulesi çokgen kaideli ve gövdelidir. Üstte bir şerefe ile kubbenin üzerinde aydınlık feneri yer alır. 1933 yılında saat kulesindeki eski sistem saat kaldırılarak yerine yeni sistem elektrikle çalışan ve yangınlarda kullanılmak üzere kuleye ayrıca siren düzeni de bulunan yeni saat yerleştirilmiştir.     1944 yılındaki Samsun depreminde büyük hasar gören saat kulesi ile ilgili olarak, Samsun Valiliği tarafından Bayındırlık Müdürü Tevfik İleri, yüksek mühendis Fethi Beydiş ve Şehir Plancısı Yüksek Mimar Necmi Ateş'ten oluşan bir komisyon kurulmuştur. Bu komisyon 27 Haziran 1944 tarihli bir rapor hazırladı ve "Saat kulesinin onarımı veya olduğu gibi korunması olanağı bulunduğundan ufak bir depremle ya da kendiliğinden yıkılarak mal ve can kaybına neden olacağı" görüşünü belirtildi. Belediye Daimi Encümeni de bu rapora dayanarak saat kulesinin sökülme işlemine 03 Ağustos 1944 tarihinde başlanması istendi. Saat kulesinin saati, 1948 yılına kadar Samsun Belediyesi tarafından korunmuş, 1948 yılında ise 550 liraya Ladik Belediyesi'ne satılmıştır. 1977 yılına kadar saat kulesi olmayan Saathane Meydanı'na, Samsunlu mimar Kemal Taner tarafından plan çizilen saat kulesi, Samsun Belediyesi tarafından yaptırıldı ve saatleri İsviçre'den getirilip yerine konuldu. 2001 yılında ise Samsun Büyükşehir Belediyesi tarafından Saathane Meydanı yeniden düzenlenerek saat kulesinin benzeri yaptırıldı
Samsun'un sembollerinden olan Saathane Meydanı'ndaki Saat Kulesi'nin tarihi geçmişini biliyor musunuz? Sizler için haberimizde derledik:
Samsun'un tarih kokan mekanlarından biri olan Saathane Meydanı, Samsun'da ticaretin kalbidir. Saathane Meydanı ve çevresindeki tarihi yaşatan sokaklarda esnaf ahalisi yıllardır Samsun'da faaliyetlerini yürütmektedir. Balıkçılar, manavlar, kasaplar, baharatçılar, toptan ve perakendeciler, ticari taksiciler, lokantalar ve saymakla bitmeyen türden işle uğraşan esnaf sayesinde Saathane Meydanı, Samsun'un en işlek ve uğrak mekanlarından biridir. Bu ekonomik hareketliliğin yanısıra tarihi yaşatan önemli yapılar da bu çevrede bulunur. Meydana ismini verense bir asrı devirmiş, nice olaylar yaşamış tarihi saat kulesidir: 
 
 
Saat Kulesi, Sultan Abdülhamit, tahta çıkışının yirmi beşinci yıldönümü nedeniyle valilere talimatname gönderir. Gönderilen talimatname ile, her yere saat kuleleri yapılmasını emreder ve 1886 yılında ise Samsun İskele Meydanı'nda bir saat kulesini yaptırır. Abdülhamit tarafından Belçika asıllı Fransız bir mühendise yaptırılan saat kulesi, bulunduğu meydana da adını vermiştir. Önceleri bu meydanın adı Trabzon Vilayet Salnameleri'nde İskele Caddesi ya da Meyve Pazarı olarak geçmekteydi. Saat Kulesi'nin zamanı göstermesi yanında yangın ve gözetleme kulesi olarak da kullanılmıştır. Saat Kulesi çokgen kaideli ve gövdelidir. Üstte bir şerefe ile kubbenin üzerinde aydınlık feneri yer alır. 1933 yılında saat kulesindeki eski sistem saat kaldırılarak yerine yeni sistem elektrikle çalışan ve yangınlarda kullanılmak üzere kuleye ayrıca siren düzeni de bulunan yeni saat yerleştirilmiştir.
 
 
1944 yılındaki Samsun depreminde büyük hasar gören saat kulesi ile ilgili olarak, Samsun Valiliği tarafından Bayındırlık Müdürü Tevfik İleri, yüksek mühendis Fethi Beydiş ve Şehir Plancısı Yüksek Mimar Necmi Ateş'ten oluşan bir komisyon kurulmuştur. Bu komisyon 27 Haziran 1944 tarihli bir rapor hazırladı ve "Saat kulesinin onarımı veya olduğu gibi korunması olanağı bulunduğundan ufak bir depremle ya da kendiliğinden yıkılarak mal ve can kaybına neden olacağı" görüşünü belirtildi. Belediye Daimi Encümeni de bu rapora dayanarak saat kulesinin sökülme işlemine 03 Ağustos 1944 tarihinde başlanması istendi. Saat kulesinin saati, 1948 yılına kadar Samsun Belediyesi tarafından korunmuş, 1948 yılında ise 550 liraya Ladik Belediyesi'ne satılmıştır. 1977 yılına kadar saat kulesi olmayan Saathane Meydanı'na, Samsunlu mimar Kemal Taner tarafından plan çizilen saat kulesi, Samsun Belediyesi tarafından yaptırıldı ve saatleri İsviçre'den getirilip yerine konuldu. 2001 yılında ise Samsun Büyükşehir Belediyesi tarafından Saathane Meydanı yeniden düzenlenerek saat kulesinin benzeri yaptırıldı
Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve memleketsamsun.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.